Zelf fotograferen of naar een professional: Wanneer kies je wat?

26/07/2016
Marc Lentink

Zelf fotograferen of naar een professional: Wanneer kies je wat?

Anno 2016 vind je bijna elke vierkante meter wel een elektronisch apparaat. Dat betekent ook dat we met onze digitale camera’s, mobiele telefoons en tablets meer foto’s maken dan ooit.

Of je nu amateurfotograaf bent, gewoon weleens foto’s maakt of professioneel fotograaf bent, maakt natuurlijk wel verschil.

Dus.. wanneer kies je voor de professional?

 

Geen garanties

Allereerst; de keuze voor een professional, een amateurfotograaf of de buurman wil niet altijd alles zeggen. Dat ene one-in-a-million shot kan zomaar door iemand worden gemaakt!

Toch is het zo dat je bij (goede) professionele fotografen een stuk meer zekerheid hebt op een gedegen foto(serie).

Wil je dus wat meer rust over de zekerheid van kwaliteit, dan is de professionele fotograaf vaak een slimme keuze.

prof1

 

Wat is je doel?

Wat je wilt bereiken, of wat de aanleiding is, is vaak bepalend voor je keuze. Als je een leuk feestje wilt vastleggen om de herinneringen te bewaren, kan dat vaak prima door een amateurfotograaf worden gedaan.

Wil je daarentegen je trouwdag laten vastleggen, dan hoop je echt wel op een serie pareltjes. Zeker omdat je zo’n dag niet nog eens kan over doen, kiezen mensen vaak (terecht) voor een professionele fotograaf.

Anderzijds zijn professionele fotografen vaak niet goedkoop. Ook die afweging hoort erbij

 

Wat is je budget?

Heel eerlijk; je beschikbare budget bepaalt in grote mate je mogelijkheden. Fotografen zijn niet goedkoop. Zeker wanneer je naar een specialist gaat (een trouwfotograaf, een kinderfotograaf etcetera) hangt daar een prijskaartje aan.

prof2

 

Hoe kundig is de amateur?

Er zijn best wat amateurfotografen die het vak prima verstaan. En ook daarin zit weer verschil. Dus als je voor iemand kiest, zorg dan dat je weet wat diegene kan.

Vind je het prima als je neef wat foto’s maakt zodat het maar vastgelegd is, top. Maar laat je niet verrassen door iemand die je via via hebt gevonden, die vervolgens niet de kwaliteit biedt die je hoopt!

 

Welke materialen zijn nodig?

De materialen van een pro overstijgen vaak die van de amateur of huisfotograaf. Niet zo raar dat daarmee dus ook de mogelijkheden van zo’n fotograaf vele malen groter zijn.

Zeker wanneer je met uitdagende omgevingen zit, moeilijke lichtval of bijvoorbeeld een grote groep, kan materiaal een groot verschil maken.

prof3

 

Hoe laat je je foto’s zien

Natuurlijk denken we bij Happy Album altijd aan de stap verder. Het maken van toffe foto’s is één, maar je moet ze uiteindelijk ook laten zien!

Een fotoalbum is juist in dit digitale tijdperk een prachtige manier om foto’s te bundelen, delen of bijvoorbeeld cadeau te geven.

Afhankelijk van je gelegenheid, vind je bij ons alle mogelijkheden om zelf te bepalen:

Inspiratie genoeg? Aan de slag!