Ice Ice Baby! De mooiste foto’s tijdens de winterkou

17/11/2018
Marc Lentink

Ice Ice Baby! De mooiste foto’s tijdens de winterkou

varens in tranen‘Varens in Tranen’ is een foto van Roy Dear

 

Oké, misschien ben je geen fan van kou. Dan is dit misschien qua tijd van het jaar niet helemaal je favoriet, maar de fotograaf in jou kan hier wel degelijk zijn of haar hart op halen!

De winterse kou en met name de vorst geeft namelijk heel veel mooie opties voor briljante plaatjes. We laten enerzijds vooral de beelden even spreken en geven graag wat tips voor de mooiste foto’s.

 

Kies je moment zorgvuldig

Omdat we in Nederland niet dagelijks met vorst te maken hebben is je ‘window of opportunity’ wat beperkt. Als die vorst zich dus een keer aandient (zoals nu) moet je snel zijn!

Daarnaast is de inval van het licht medebepalend voor hoe mooi een bevroren landschap of een mooie close-up uitkomt.

De zonsopgang of het eerste licht is vaak prachtig; met een te donkere omgeving is het soms lastig fotograferen en met de vorst in Nederland is het later op de dag vaak al niet eens koud genoeg meer.

 Ga voor diversiteit

Als je dan toch voor een winters beeld gaat en het moment is daar, ga dan voor diversiteit! Zoek naar winterse landschappen in de volle breedte en zoek naar mooie close-ups en details.
Wanneer je, vooral in de ochtend, de tijd hebt om echt eens een rondje te lopen zijn de mogelijkheden heel divers… als je maar kijkt.

bellenblaas bevroren

Deze ‘bevroren bellenblaas’ is een foto uit een reeks van de Amerikaanse Aaron Burden. @aaronburden

 

Kies ook voor close-ups

Ze zijn niet altijd het makkelijkste en de resultaten zijn mede afhankelijk van de apparatuur waarmee je werkt, maar het is zo de moeite waard.
Prachtige close-ups van bevroren planten of takken, of de aangevroren dauw op een spinnenweg. Close-ups rock in de winter!

Doe inspiratie op

Waarom altijd alles zelf verzinnen? Jouw mede-(hobby)fotografen hebben zich waarschijnlijk ook al eens laten inspireren door een winterse omgeving met vorst. Dus ga online kijken en ideeën op doen of raadpleeg natuurlijk onze inspiratiewall!

close up vorst plantjes

Verzamelen maar..

Trots op je resultaat? Maak er een fotoboek van! Verzamel de mooiste natuurfoto’s van 4 seizoenen of maak je winterthemaboek af. Leuk om boven de welverdiende chocolademelk (met slagroom natuurlijk) door te kijken en in je interieur een plekje te geven!

starten_maar