Het gouden uur in fotografie en hoe je het gebruikt

28/03/2018
Marc Lentink

Het gouden uur in fotografie en hoe je het gebruikt

Je kent ze vast wel.. die per-fec-te foto’s waarbij je al wegdroomt door er naar te kijken. Hoewel we misschien niet allemaal professioneel fotografen zijn, is zo’n foto OOK voor jou weggelegd! Het is namelijk vaak een kwestie van timing. En die timing noemen we ‘het gouden uur’. (of golden hour).

 

Wat is het gouden uur?

Kenmerkend voor het gouden uur is het licht. Het licht staat dan op een bepaalde hoogte, wat direct voor een nieuwe sfeer zorgt. Dit gebeurt ongeveer een uur voor zonsopkomst en een uur na zonsondergang. Houd goed je horloge in de gaten, want afhankelijk van waar je woont en in welke tijd van het jaar we ons bevinden, zit daar nogal wat speling in.

Daarnaast kan een wolkendek ook minuten wegsmokkelen van je gouden uurtje!

goud2

 

Wat doet dit met mijn foto’s?

Wanneer je weet hoe je het gouden uur kan ontdekken, is het belangrijk om te weten wat dit licht nu betekent voor je foto.

Hoe kun je dit het beste doen?
Door gewoon op pad te gaan met je camera en het te proberen! Waarschijnlijk zul je ontdekken dat je foto’s vooral een stuk zachter en warmer worden. Verder zullen er spannende beelden ontstaan, met lange schaduwen of bijzondere lichtinvallen.

Omdat een beeld nu eenmaal meer zegt dan duizend woorden, een paar van onze favoriete voorbeelden:

 

Zachte beelden

Als je fotografeert met het zonlicht van voren, zullen de mensen een mooie zachte glow krijgen over hun huid. Daarnaast zullen ze geen last meer hebben met het knijpen van hun ogen. Zie je op de foto de mooie achtergrond die een beetje wazig is geworden? Dat gaat jou nu ook lukken!
 

De zon van achteren

Wanneer je wilt experimenteren met licht is het een goed idee om eens te testen met de zon van achteren. Zoals je op de foto hieronder kan zien, zorgt dat voor een spannend nieuw beeld. Door het tegenlicht zullen de details iets minder worden, maar voor silhouetten is dit perfect!

goud3

Ga erop uit en vereeuwig het!

 

Wanneer de mooiste platen zijn geschoten, wil je dit natuurlijk ergens een passende plek geven. En dat begrijpen wij als geen ander! Mogen we je wat suggesties doen?

Luxury L  heeft   voor veel ruimte voor je liggende grote foto’s, of een samenstelling aan kleinere foto’s.

Premium M   geeft veel opties voor staande foto’s in het groot of een variatie aan andere formaten bij elkaar.

 

Twijfel je nog tussen de maat? Geen probleem, we hebben er namelijk genoeg!

Ga aan de slag met je fotoboek!