Foto’s in zwart-wit of sepia: Wanneer wel, wanneer niet?

11/05/2018
Marc Lentink

Foto’s in zwart-wit of sepia: Wanneer wel, wanneer niet?

We leven in een tijdperk waarin we meer mogelijkheden hebben dan ooit om ons uit te leven met foto’s. Kleuraccenten, filters, lagen of speelse effecten. Met allerlei gratis tools en natuurlijk sociale media als Instagram, kunnen we alle kanten op.

In veel huiskamers zie je dan ook allang niet meer alleen maar kleurenfoto’s, maar zijn vooral zwart-wit en sepia afdrukken toenemend populair.  Toch leent de ene foto zich meer voor een bewerking dan de andere. Dus wanneer kies je nou voor kleur, en wanneer niet? Een paar goede tips om rekening mee te houden:

 

zwartwit3

 

1. Jij bent uiteindelijk de baas

Best een goed punt hè..

JIJ bepaalt uiteindelijk waar je voorkeur ligt! Of het nu om een fotoalbum of om een foto(college) aan je muur gaat; jij bepaalt wat je het mooiste vindt.

Wil je meer rust bewaren aan je muur en ben je nu eenmaal fan van zwart-wit, doen! Heb je al meer foto’s in sepia en wil je daarom de consistentie bewaren, doen!

In foto albums is het overigens heel gebruikelijk om te variëren en is het zeker niet zo dat je moet kiezen voor slechts 1 type foto. Daarin heb je dus alle ruimte om per foto te bepalen wat je mooier vindt. Breng gerust eens wat variatie in je fotoboek aan.

 

2. Waar ligt je focus?

In zwart-wit en sepia foto’s haal je een behoorlijk bepalend element uit de foto, namelijk KLEUR. Omdat kleur heel bepalend kan zijn in een foto, krijg je dus een andere dimensie:

  • Opvallende kleurelementen verdwijnen en je wordt als kijker meer geprikkeld door het algehele beeld (het onderwerp) van je foto.
  • De sfeer wordt mede bepaald door kleur. Wil je dat ‘oude gevoel’, dan kan sepia of zwart-wit daar erg in helpen. Wil je het bruisende van een foto weergeven, dan is kleur je beste vriend zijn.
  • Hoe werkt het licht in een foto? Een bijzonder licht effect kan ook in zwart-wit prima tot zijn recht komen, maar neig je naar de warme zomergloed, dan heb je daar gevoelsmatig toch wat kleur voor nodig.

 

zwartwit1

 

3. Voor welke sfeer wil je gaan?

Zwart-wit voelt vaak wat koeler tegenover het warmere sepia dat is opgebouwd uit bruintinten.
Als je dus de foto zelf niet leidend laat zijn, kun je op basis van de sfeer die je voor ogen hebt, bewust kiezen voor een kleurstijl.

 

4. Hoe tijdloos wil je zijn?

Hoewel we zwart-wit en in mindere mate ook sepia vaak koppelen aan ‘vroeger’, is met de populariteit van deze kleursettings dat allang niet meer waar.

Sterker nog, doordat foto’s die niet in kleur worden afgedrukt bepaalde opvallende en vaak tijdsbepalende kenmerken verzachten (kleding- en kleurtrends) wordt een foto tijdlozer.

 

zwartwit2

 

5. Waar leent de foto zich het meeste voor?

Een prachtige foto van een zonsopkomst of zonsondergang komt minder tot zijn recht zonder kleur, omdat het spel van het licht en de warme oranje/gele gloed zo bepalend is voor het gevoel van de foto.

Tegelijkertijd kan een prachtige foto van je kind dat volledig opgaat in zijn of haar spelletje in warm sepia of een zwart-wit de foto extra laten spreken omdat het volledig ingaat op dat waar het om draait: je kindje.

 

Leg herinneringen vast

Een heel fotoalbum laten maken dat volledig bestaat uit zwart-wit of sepia zien we niet zo veel. En toch geeft het spelen met deze kleurstijlen een fotoboek een uniek effect.

Heb je inspiratie opgedaan? Speel met foto’s en kleuren en maak je eigen unieke fotoalbum.