Je foto’s naar een next level: fotografeer in RAW

17/10/2018
Marc Lentink

Je foto’s naar een next level: fotografeer in RAW

Vandaag de dag schiet je de meest fraaie foto’s met je mobiele telefoon, maar een beetje fotografieliefhebber gaat op pad met zijn of haar spiegelreflexcamera. Een mooie close-up van dat bloemenveld of die ene gelukstreffer van je kind. Schiet je deze beelden in .jpg? Dan vertellen we je graag hoe je je foto’s naar een hoger niveau kan brengen door middel van .raw!

Wat is RAW?

RAW is een extensieformaat (zoals PDF of JPG) wat je beeld vastlegt wanneer je een foto maakt. Wanneer je in JPG fotografeert comprimeert je camera automatisch je beeld en verlies je data. Met RAW ben je in staat om kwalitatief betere foto’s af te leveren en een betere nabewerking.

Fotograferen in RAW

Wat zijn de voordelen van RAW?

1. Het corrigeren van onder- en overbelichte foto’s.
Doordat RAW meer gegevens opslaat, worden er geen pixel gecomprimeerd. Hierdoor is de kans op een verkeerde belichting met RAW veel kleiner dan wanneer je met JPG fotografeert.

2. Heerlijk helder
De gradatie in helderheid zijn het aantal stappen van zwart naar wit in je foto. Hoe meer stappen, hoe zachter de overgang van kleurtonen. Zo heeft JPG bijvoorbeeld 256 levels helderheid en RAW tussen de 4,096 en 16,384.

3. Het aantal kleuren en hoeveelheid witbalans
Met RAW-bestanden kan je veel meer data opslaan dan JPG, waardoor je makkelijker je witbalans kan aanpassen zonder dat je pixels beschadigt.

 

Fotograferen in RAW

 

4. Meer details
Bewerk je je foto’s wel eens in Photoshop om het licht even iets aan te passen? Wanneer je een RAW-bestand opent in Photoshop krijg je een scherm, waardoor je het licht al van te voren kan aanpassen.

5. De grootste kwaliteit
Wanneer je je camera hebt ingesteld om met RAW te fotograferen sla je alle data op van de sensor. Dit is dan ook de reden waarom de kwaliteit zo ontzettend hoog is en dat is natuurlijk wat je wilt. Wanneer je in JPG fotografeert slaat je camera zijn eigen data op en dit is niet altijd hoe je het wilt.

Laat je werk schitteren!

De foto’s zijn gemaakt en je hebt een kwaliteit als nooit te voren, maar wat nu? Uiteraard verdienen je foto’s een mooi plek om te schitteren. Of je dit nu doet in een Luxury, Premium of Economy, je werk verdient gezien te worden!