De allertofste kinderfoto’s; zo maak je ze!

24/06/2018
Elise Vermeulen

De allertofste kinderfoto’s; zo maak je ze!

Veel kinderen hebben een natuurlijke ‘smeltfactor’. Dat maakt kinderen vooral voor (groot)ouders dan ook een geliefd onderwerp van foto’s. Toch is een foto met kinderen niet per definitie altijd een meesterwerk. (En dat hoeft natuurlijk ook niet!).  We gaven in ons eerdere blog over moeders al aan dat kinderfoto’s zelden “fout” zijn.

Maar, als je dan toch eens wilt experimenteren voor nog mooiere foto’s, hebben wij wat handige tips voor je:

 

1. Hou het authentiek.

Ken je dat geforceerde “nee, nu even serieus, even gewoon lachen”. Niet elk mens (en dus ook niet elk kind) straalt van nature in een foto, of voelt zich gemakkelijk voor een camera.

Zeker wanneer het om bewuste foto’s gaat (we gaan nu even een foto maken), kan dat dus zomaar een hoop geforceerde lachjes of net even té geposeerde houding opleveren. Dat is in foto’s maar zelden een succes en zeker bij het natuurlijke en ontwapende dat nou juist kinderfotografie zo charmant maakt.

Dus; ga voor authenticiteit.  Wil je een blij en lachend kind, zorg dan dat jullie het samen leuk hebben!

 

2. Het hoeft niet altijd blij

Natuurlijk zien we graag mensen lachen. Maar wist je dat een kinderfoto van een volledig geconcentreerd, blokkenbouwend kind net zo mooi kan zijn. Zelfs een oprecht teleurgesteld gezichtje kan HET ingrediënt zijn voor een meesterlijke foto.

Wees in het verlengde van authenticiteit dus ook niet bang om eens wat anders te fotograferen dan een lachende koter.

Dat ernstig nerveuze gezicht vlak voor de schoolmusical levert prachtige, echte foto’s op!

kindfoto4

 

3. Heb geduld

Natuurlijk heb jij in je strakke planning helemaal bedacht dat jij en de kids deze woensdagmiddag een toffe fotoshoot gaan doen.

En vervolgens blijkt al vrij snel dat niet iedereen zo enthousiast is deze middag als jij.

Het is een belangrijk dat als je oprecht fijne foto’s wilt, iedereen plezier beleeft aan het foto’s maken. Zodra de interesse vervliegt of het een ‘must’ wordt, gaat de lol eraf. En dat zie je.

Houd ook in gedachte dat niet elke foto terecht hoef te komen in een fotoalbum; soms is streven naar perfectie juist datgene dat jullie tegenhoudt.

kindfoto1

 

4. Wees eens de ‘stille getuige’

Sommige van de mooiste foto’s zijn gemaakt op zo’n manier, dat je als fotograaf de stille getuige in een situatie lijkt.

Je legt iets vast, terwijl je kindje niet eens doorheeft dat je er bent met je camera. Of, wanneer je bewuster samen aan het foto’s maken bent; je laat ze dan eens een andere kant op kijken.

Of iets doen; wijs ze op iets achter hen en leg vast hoe ze net weg of net terug kijken.  Er zijn opties genoeg. Probeer, experimenteer, kijk en geniet!

Kies vervolgens je pareltjes en leg ze vast in een fotoalbum van jullie samen.